1200 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Bebeklerin Neden Saç Derisi Pullanır? Bebeklerde Konak Rahatsızlığı Nedir?

09-03-2023 01:17
Bebeklerin Neden Saç Derisi Pullanır? Bebeklerde Konak Rahatsızlığı Nedir?
Bebeklerde görülen sarımsı saç derisine konak adı verilir. Özellikle yenidoğanlarda konak, kafa derisinde kabuk şeklinde belirir. Bazen kızarıklığa neden olan bir tabaka olarak da görülebilir.

Bebeklerde Konak Nedir? Kafa Derisinde Pullanma Neden Olur?

Bebeklerde kafa derisinin sarımsı pullanmasına konak denir. Özellikle yeni doğanlarda konak bir kabuk şeklindedir. Bazen kızarıklığa neden olan bir tabaka olarak görülür. Bebeğin genel sağlığını olumsuz etkilemeyen ve evde uygulanan tekniklerle tedavi edilebilen kabuk oluşumunun temel nedeni ciltte yağ (sebum) birikmesidir.
 

Bebek cilt lekelerinin nedeni nedir sorusu tüm anne babaları ilgilendiren ve çözüm aradıkları sorunlardan biridir. Bebekler doğumdan sonra hızla büyürler. Bu esnada cilt altındaki yağ bezleri aşırı çalıştığı için fazla yağ üretilir. Ve ortaya çıkan yağ tabakası ölü deri olarak cilde yapışarak saç derisinde konak adı verilen kepeğe neden olur. Konak oluşumunun diğer nedenleri, annenin hamilelik sırasındaki diyeti, genetik yatkınlık ve bebeğin alerjik yatkınlığı olabilir. Konak oluşum nedeninin sanılanın aksine hijyenle ilgisi yoktur.

Bunun dışında banyo sonrası saçların ıslak kaldığı, bebeğin başının sürekli kapalı tutulduğu, oda sıcaklığının uygun olmadığı ve vitamin eksikliğinin saç derisinde kepeğe yol açtığı tespit edilmiştir.
 

Patojen bazen kaşlara ve daha seyrek olarak bebeğin vücuduna, özellikle koltuk altlarına veya bebek bezi bölgesine gider. Birkaç gün içinde, patojen kuruyarak huysuz bir kızarıklığa (kafa derisinde pullanma olarak da bilinir) dönüşür ve sonunda kendi kendine düşer. Bebeğinizin saçlarının bir kısmı mı döküldü mü? Tabii ki, saçlar sorunsuz bir şekilde geri çıkacaktır. Son fakat önemli olan nokta ise kabuklu lekelerin görünümü hoş olmamakla birlikte bu lekelerin sadece yüzeysel olmasıdır. Daha da iyisi, konak acı vermez, sadece bir huzursuzluk hissine neden olur.

Konak, bazı yönlerden yetişkin kepeğine benzer. Bu nedenle, banyonun ihmal edilmesi değil, doğal bir cilt reaksiyonudur. Bu, patojenin bebeğiniz için ciddi bir sorun olmadığının bir başka kanıtıdır. Daha spesifik olarak, bebeklerde kepek çok fazla sebumdan kaynaklanır. Yani cildi koruyan lipit filmi salgılayan ciltteki yağ bezleri aşırı aktiftir. Bu da ölü hücrelerin biriktiği yağlı bölgelerin bu şekilde görünmesine neden olur. Böylece, kapana kısılmış hücreler, özellikle kafa derisinde bu küçük, huysuz yamaları oluşturur.

Bebeklerin Yağ Bezleri Neden Aşırı Çalışır?

En temel olarak hamilelik hormonları yüzünden yağ bezleri çok çalışır. Onlardan sonsuza dek kurtulduğunuzu mu düşündünüz? Belki siz atlattınız ama her bebek vücudundaki tüm hormonları atamaz. İşin iyi yanı şudur ki, bebeğinizdeki hormonlar tamamen bittiğinde konak da gidecektir. Bu sırada yağ bezlerinin aşırı çalışması cildimizde bulunan Malassezia Furfur mayasının gelişmesine neden olur. Bu mayanın yayılması bebeğin cildinin tepki vermesine neden olarak konak olarak görünmesine neden olur. Özetle, bebeğinizin annelik hormonları yağ bezlerinin aşırı yüklenmesine ve Malassezia Furfur mayasının çoğalmasına neden olur. Bebeğinizin cildini, özellikle kafa derisini uyarmak için ideal koşullar yaratılır ve buna karşılık olarak konak oluşur.
 


Saç Derisi Kepeğinin Belirtileri Nelerdir?

Kafa derisinde pullanma olarak bilinen konak halk arasında "kızak şapkası" veya "beşik başlığı" olarak adlandırılsa da, tıbbi adıyla infantil seboreik dermatit olarak bilinir. Genellikle doğumdan sonraki ilk birkaç ayda ortaya çıkan kafa derisi pullanması, başın tepesinde, kulak arkalarında, alında ve yüz kıvrımlarında görülen bir deri durumudur.
Bebeklerde konağın gelişimi ve görünümü bebekten bebeğe farklılık gösterse de her bebekte bazı belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler;

Saç derisinde beyaz ve sarı kepek görünümü,
Saçların kalın, yağlı ve pul pul olması,
Pul pul kepeklerin tabakalar halinde görünümü,
Saç derisinde bazen kötü bir koku oluşması,
Saçta kızarıklık ve kaşıntı ile birlikte huysuzluktur.

Bebeklerde Kepek Nasıl Temizlenir?

Öncelikle görüntüsü ile konak rahatsız eden bir hastalık olarak değerlendirilmemelidir. Bu nedenle spesifik bir tedavi şekli yoktur. Çoğu bebekte zamanla kendiliğinden kaybolur. Ancak bazı durumlarda konak hastalığının şiddeti arttığında anne babalar sıklıkla bebeklerde konak hastalığı nasıl ortadan kaldırılır sorusuna yanıt ararlar. Bu süreçte kullanılabilecek bazı basit yöntemlerle doktorunuzun onayı ile ev temizliği yapılabilir. Bu yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Bebek yağı veya bebekler için özel üretilmiş kremler kullanılabilir. Konağın bulunduğu bölgeler bu ürünlerle hafifçe nemlendirilir ve çok nazik hareketlerle masaj yapılır. Tavsiye edilen bekleme süresinin ardından kepeği gidermek için saçlar özel olarak üretilmiş bebek şampuanı ile yıkanır. Konağın neden olduğu kabuklanma kaybolana kadar bebek her gün bu şekilde yıkanabilir. Ancak unutulmamalıdır ki asla pullar çıkarılmamalı ve uygulanan ürünler çok iyi temizlenmelidir. Aksi halde saç derisinde yeniden yağ birikebilir.

Kalın kabuklu konaklarda yumuşayan kızarıklıklar yağ ile masaj yapıldıktan sonra yumuşak kıllı bebek diş fırçası veya tarağı kullanılarak çok yavaş hareketlerle giderilebilir. Saç derisini yağlamadan yapmaya çalışılan ev temizliği hassas bebek cildine zarar verebileceğinden bebeklere uygun ürünler kullanmak gerekir.

Ev temizliği sırasında bir bebeğin saçlarının dökülmesi oldukça normaldir. Geçici saç dökülmesi, kafa derisi iyileştikçe daha güçlü saçlarla değiştirilecektir.

Saçlı Deride Saç Derisi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Saç derisi kepeğinden nasıl kurtulacağını merak eden ve tedavi edici ajan ya da krem kullanmak isteyen ebeveynler acele etmemelidir. Kepek en fazla 3 ay içerisinde tıbbi müdahaleye gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Çok nadir durumlarda 1 yıla kadar devam ettikleri gözlemlenmiştir.

Bununla birlikte, bazı konak formları kalıcı olabilir ve kendi başlarına kaybolmazlar. Evdeki bakım ve temizlik önlemlerine rağmen konağın görünümü azalmıyorsa, kafa derisinde kanama, akıntı, akıntı varsa ve konakçı vücudun diğer bölgelerine yayılmışsa hemen tıbbi yardım alınmalıdır. Bu belirtilere ek olarak kabukların çevresinde kızarıklık, kaşıntı (irritabilite), akne benzeri oluşumlar ve kabukların çevresine dokunulduğunda cilt ısısının artması da profesyonel yardım gerektirir.

Bebeklerde konak tedavisi genellikle basit evde bakım ve banyo ile gerçekleştirilebilir. Saç derisindeki rahatsız edici pullanma, uzman tavsiyesi olan bir cilt bakım kremi ve anti-konakçı şampuanla günlük banyo ile giderilebilir. Ancak bebekler nasıl konakçı olur diye merak ediyorsanız, sorunuzun cevabı doğrudan seçeceğiniz şampuanla alakalı olabilir. Bilimsel araştırmalar, konak önleyici kremlerin ve şampuanların kafa derisi kepek tedavisinde çok etkili olduğunu ve cilt yoluyla kana geçmediğini göstermiştir. Bunun dışında bebekler için anti-konak şampuanı seçerken aşağıdaki özelliklere de dikkat etmelisiniz:

Pediatrik ve dermatolojik testlerden geçmiş,
Alerjik ciltler için uygun,
Sabun, paraben gibi zararlı kimyasallar içermeyen,
Günlük yıkamaya rağmen cildi kurutmayan ve nemlendiren,
Kolay durulanan.
Bu tür şampuanlar dışında yetişkinler için kullanılan kepek şampuanları, reçetesiz satılan steroidler, antifungal kremler veya salisilik asit içeren şampuanlar küçük çocuklar için kesinlikle kullanılmamalıdır. Konak tedavisi ancak uzmanın önerileri doğrultusunda verilebilir.

Bebeklerde Konak Ne Zaman Olur?

Bebeklerde, konak, cilt, kafa derisinin anne tarafından doğumdan itibaren geçen hormonlarla sebum üretmesiyle oluşur. Bazı bebeklerde ilk 3 aydan sonra başlayıp 1 yaşına kadar devam edebilir. Bazılarında 6 ay sonra kendiliğinden kaybolur. Nadir durumlarda 1 yaşına kadar devam ettiği gözlemlenmiştir.

Saç Derisinde Kaşıntı Ve Kepek Nasıl Önlenir?

Saçlı deride kaşıntı ve kepeği önlemek için konak oluşumunu engellemek gerekir. Bu amaçla bebek, konakçı hücrelere karşı etki gösteren doğal bir şampuanla günlük olarak yıkanabilir. Kepek azaldığında 2-3 günde bir banyo tekrarlanabilir.

Banyodan sonra doktorun tavsiye ettiği konakçı krem ile bebeğin başına nazikçe masaj yapılabilir. Ebeveynler genellikle bıngıldak nedeniyle bebeğin kafasına masaj yapmaktan kaçınsa da beyin dokusu doğrudan bıngıldağın altında olmadığı için çok hafif hareketlerle masaj yapmakta sakınca yoktur.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.