1200 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Elma Sirkesinin Kullanım Alanları

26-12-2022 05:14
Elma Sirkesinin Kullanım Alanları
Elma sirkesi, hemen herkesin mutfağında yer alan, kullanımı alanı sadece mutfak ile sınırlı olmayan sağlığa da pek çok faydası olan mucizevi bir tüketim maddesidir.

Sağlığa katkılarının yanında temizlikten tutun da güzelliğe kadar birçok ilginç alanda da şaşırtıcı etkiler gösterebilmektedir.
Bu ilginç alanların arasında saç bakımı, yiyeceklerin korunması ve cilt sorunlarının giderilmesi de bulunmaktadır.
Bunların haricinde zaten bilindiği üzere salatalarda, çorbalarda ve soslarda da kullanılmaktadır.
Bu makalede elma sirkesinin kullanım alanları hakkında bilgiler sunacağız.

1. Kan Şekerini Düşürmekte Etkilidir

Elma sirkesi kan şekeri seviyelerinin kontrol edilmesinde etkili olabilmektedir.
Yapılan bazı araştırmalar göstermektedir ki, yüksek miktarda karbonhidrat alınan bir yemekten sonra elma sirkesi tüketmek insülin duyarlılığında % 34 artış sağlayabilmekte ve kan şekeri seviyelerini düşürebilmektedir.
Ancak unutulmamalıdır ki eğer şeker hastalığına karşı ilaç kullanılıyorsa, kullanımından önce doktor tavsiyene başvurulmalıdır.

2. Tok Hissetmenize Yardım Eder

Elma sirkesi kilo vermek isteyen kişiler için de tavsiye edilmektedir.
Bunun temel nedeni ise elma sirkesinin tokluk hissi yaratmasıdır.
Yapılmış birkaç kısa dönem çalışmasına göre, elma sirkesi tüketmek daha az kalori almanıza yardım eder. Buda kilo vermenize ve göbek bölgenizde oluşan yağların azalmasına destek olabilir.

Ancak belirttiğimiz gibi yapılan araştırmalar kısa dönemlerle sınırlıdır. Uzun süreli bir kullanımdaki etkileri konusunda yapılmış bir çalışma bulunmuyor. Ancak tek başına elma sirkesi kullanımının uzun vadede kilo vermek için çok etkili olamayacağı da tahmin edilmektedir.

3. Yiyecekleri Korumada Kullanılabilir

Diğer sirke türlerinde olduğu gibi elma sirkesi de etkili bir koruyucu maddedir.
Aslında elma sirkesi, asırlardır yiyeceklerin korunmasında kullanıla gelmiştir.
Yiyecekleri daha asidik hale getirir. İçerisindeki enzimleri etkisizleştirerek yiyeceklerin bozulmasına neden olan bakterileri öldürmektedir.

4. Koku Giderici Olarak Değerlendirilebilir

Elma sirkesi antibakteriyel bir madde olması ile de ünlüdür.
Bu özelliğiyle kötü kokuları ortadan kaldırabileceği düşünülmüştür.
Aslında bu fikri destekleyebilecek bir çalışma bulunmuyor. Ancak kötü kokulardan kurtulmak için, biraz da su kullanarak, elma sirkesini dahil edebileceğiniz bir sprey yapabilirsiniz.
Bu sprey ise kokuları ortadan kaldırmak için kullanabileceğiniz kimyasallara karşı doğal bir alternatif olacaktır.

Ayrıca ayaklarda oluşan kötü kokuları gidermek için de kullanılabilir. Ayaklarınızı elma sirkesi ve su karışımı içerisinde bir süre bekletmek, kötü kokulara neden olan bakterileri öldüreceği için etkili olacaktır.

5. Salata Sosunda Kullanılabilir

Elma sirkesi kullanarak basit, az zaman alan ve farklı tatlar elde edebileceğiniz salata sosları da yapabilirsiniz.
Ayrıca evinizde elma sirkesi ile yaptığınız salata sosu mağazalardan alacaklarınıza kıyasla daha ucuz ve daha sağlıklı olacaktır. Tarifler için internette ufak bir arama yapabilirsiniz.

6. Kanser Riskini Azaltmada Kullanılabilir

Elma sirkesinin, bazılarınca, kanser geliştirme ihtimalini düşürmede etkili olabileceği belirtilmektedir.

Aslında yapılan laboratuvar çalışmaları sonuçlarına göre elma sirkesinin kanser hücresini öldürdüğü görülmüştür.

Nedenselliği kanıtlanamamış olsa da yapılmış bazı gözlemsel araştırmalarda elma sirkesi tüketiminin özofagus kanseri (yemek borusu kanseri) riskini azaltabildiği fark edilmiştir. Ancak mesane kanseri geliştirme ihtimalini de artırabilmektedir.

Ancak sonuç itibarı ile elma sirkesinin kanseri ihtimalinin azalmasında etkili olup olmadığına karşı bir iddiada bulunmak için kanıtlar yetersizdir denilebilir.

7. Temizlik Maddesi Üretmek İçin Kullanılabilir

Elma sirkesi, içeriğindeki antibakteriyel özellikler nedeniyle ticari temizlik maddelerine karşı bir alternatif olarak kullanılmakta hatta her geçen gün bu özelliğiyle popülaritesini de artırmaktadır.

1 bardak kadar bir su ile karıştıracağınız yarım bardak elma sirkesi ile doğal bir antibakteriel temizlik maddesi elde edeceksiniz.

Ancak yine de pek çok bakteri türünü öldürmekte etkili olsa da bazı zararlı bakterileri öldürmekte ticari ya da diğer bir deyişle kimyasal ürünler kadar etkili olamayabilmektedir.

8. Boğaz Ağrısı için Kullanılabilir

Elma sirkesi, boğaz ağrıları için de popüler bir doğal ilaç olarak kullanılabilmektedir.
Antibakteriyel özellikleri ile boğazınızda ağrıya neden olabilecek bakterileri öldürmekte etkili olabileceği düşünülmektedir. Fakat bu şekilde göstereceği etkiyi destekleyen bir kanıt yoktur.

Ancak deneyerek görmek isterseniz elma sirkesi ile gargara yapmadan önce, sirkeyi su ile seyrelttiğinizden emin olmalısınız.

Suyla seyreltilmesinin nedeni ise çok asidik olması ve direkt olarak yani seyreltilmeden kullanılması durumunda boğazınızı tahriş edebilecek bir etkide bulunabilmesidir.

9. Cilt Toniği Olarak Etkilidir

Elma sirkesinin cildin iyileşmesinde ve yaşlanma belirtilerinin azaltılmasında da etkili olabileceği iddia edilmektedir.

Bu nedenle pek çok kişi evlerinde doğal cilt toniği yapabilmek için elma sirkesini kullanmaktadır.

Bunun için 1 ölçü elma sirkesine 2 ölçü su ilave edilmektedir. Daha sonra pamuklu bir ped kullanarak yavaşça cilde uygulanır. Ancak eğer hassas bir cildiniz varsa içeriğin su miktarını daha da artırmanız gerekebilir.

10. Meyve Sineklerinden Kurtulmakta Etkilidir

Meyve sinekleri pek çok kişi için rahatsız edicidir. Aynı zamanda zararlı da olabilirler.
Ancak meyve sineklerinden kurtulmak için elması sirkesi kullanarak bir tuzak hazırlayabilirsiniz. Üstelik de çok basit bir şekilde.

Bir bardağa dökeceğiniz elma sirkesinin içine birkaç damla bulaşık deterjanı ekleyebilirsiniz. Kapana yakalanan sinekler bu karışımın içinde batacaklardır.

11. Yumurta Kaynatmakta Kullanabilirsiniz

Yumurta haşlamak için kaynattığınız suya ekleyeceğiniz bir miktar elma sirkesi, yumurtalarınızın daha iyi pişmesini sağlayacaktır.

Yumurtanın beyazında bulunan protein asidik bir sıvıya maruz kalınca daha hızlı bir şekilde sertleşecektir.

Yumurta haşladığınızda beyazlarının olabildiğince çabuk sertleşmesi, yumurtanın şeklini de koruyacaktır.

12. Marine Yapmak İçin Kullanılabilir

Elma sirkesi ile yemek pişirmede kullanılacak başka bir yöntem de marine yapmaktır.
Elma sirkesi ete tatlı bir tat vermektedir. Bu nedenle pek çok kişi bifteğini marine ederken elma sirkesi kullanmaktadır.

Bifteğinizin lezzetini artırmak için şarap, soya, sarımsak ve soğan ile kırmızı biberle beraber kullanabilirsiniz.

13. Meyve ve Sebzelerin Yıkanmasında Kullanılır

Meyve ve sebzeler üzerinde zirai ilaç kalıntıları kalabilmektedir. Bu ise pek çok kişi için bir endişe vericidir. Üstelik de sağlığa zararlıdır.

Bu nedenle pek çok kişi meyve ve sebzelerin temizliğinde, suyun tek başına yapabileceğinden daha fazla bir etki yapacağını düşünerek elma sirkesi kullanmaktadır. Elma sirkesinin kimyasal maddelerin temizlenmesinde daha etkili olduğu düşüncesi hakimdir.
Elma sirkesi ile yıkamanın yiyeceklerdeki kimyasal kalıntıları kaldırıp kaldıramayacağı çok net olmasa da antibakteriyel etkisi nedeniyle yiyecekler üzerindeki bazı zararlı bakterilerin temizlenmesinde etkili olacaktır. Yiyecekleri sirke ile yıkamanın salmonella gibi tehlikeli bakterileri yok ettiği ise kanıtlanmıştır.

14. Protezlerin Temizliğinde Etkilidir

Elma sirkesini diş protezlerin temizliğinde de kullanabilirsiniz.
Protezlerin temizlenmesinde en iyi yöntemin elma sirkesi kullanmak olup olmadığı konusunda bir fikir birliği bulunmamaktadır. Ancak ağzınıza diğer temizlik maddelerine göre daha az zarar verecektir.

15. Banyoda Kullanılabilir

Elma sirkesi ile yapılan cilt toniğini kullanmayı sevenler, banyoda da kullanmayı sevebilirler.
1 ya da 2 bardak elma sirkesini banyo suyunuza ilave ederek siz de deneyebilirsiniz.

16. Saçlar Durulanırken Kullanılmaktadır

Elma sirkesi ile saçlarda kalan birikimin ortadan kalktığı söylenmektedir. Yine elma sirkesinin saçları açtığı ve parlaklık kattığı da iddia ediliyor.

1 ölçü elma sirkesine aynı oranda su katarak seyreltin. Elde ettiğiniz karşımı saçlarınıza dökün ve yıkamadan birkaç dakika kadar bekletin. Hassas bir cilde sahipseniz seyreltme esnasında daha fazla su kullanabilirsiniz.

17. Kepeğe Karşı Kullanılır

Saç diplerinize elma sirkesi ve su karışımı ile masaj yaparak kepek sorununuzun önüne geçebilirsiniz.

Etkisinin ne olacağı belirgin olmamakla beraber elma sirkesi içerisindeki asitin, "Malassezia” adı verilen ve kepek oluşumuna katkıda bulunan bir mantar türüne karşı etkili olduğu düşünülmektedir.

18. Yemeklerinizde Sos Olarak Kullanabilirsiniz

Elma sirkesi, keskin tadı ile yemeklerinizde sos olarak kullanabileceğiniz bir maddedir aynı zamanda.

19. Çorbalarda Kullanılabilir

Çorbaya sirke ekleyerek tatlarını güçlendirebilirsiniz. Çorbanızın tadı hafifse biraz sirke ile daha keskin bir tat elde edebilirsiniz. Et ile yapılan bazı çorbalarda çoğu kişi için vazgeçilmezdir.

20. Yabancı Otlardan Kurtulmakta Kullanılabilir

Elma sirkesi, bahçenizde kullanabileceğiniz bir ot öldürücüdür.
İstemediğiniz otlara seyrelterek püskürtürseniz onlardan kurtulabilirsiniz. Etkisin güçlendirmek istiyorsanız sabun ve limon da ilave edebilirsiniz.

21. Pasta ve Şekerlemelerde Kullanılabilir

Vegan misafirleriniz için yapacağınız ikramlarda yumurta yerine elma sirkesi kullanarak etkili bir tat ve doku elde edebilirsiniz. Yine, evde yapıyorsanız, şeker ve karamellere farklı bir tat verebilir.

22. Sıcak İçeceklerde de Kullanılır

Büyük bir fincanda 2 yemek kaşığı elma sirkesi ile karıştıracağınız 1 çay kaşığı tarçın, 2 yemek kaşığı limon suyu ve 1 yemek kaşığı bal ile güzel bir içecek hazırlayabilirsiniz.

23. Gargara Olarak Kullanılır

Ticari ve kimyasal bileşenli ağız gargaralarına karşı elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Antibakteriyel özelliği ile ağız kokusuna karşı etkili olduğu söylenmektedir. Ancak bu etkiyi destekleyen bir çalışma da yoktur. Ancak deneyecekseniz, elma sirkesindeki asidin dişlerinize zarar vermemesi için suyla seyreltmeyi unutmamalısınız. 1 bardak suya 1 çorba kaşığı elma sirkesi ilave edebilirsiniz.

24. Diş Fırçası Temizliğinde Etkilidir

Temiz dişleriniz olsun istiyorsanız, diş fırçanızı da temiz olmasına gayret etmelisiniz.
Elma sirkesi antibakteriyel özelliği ile diş fırçanızı temizlemek için oldukça etkilidir.
Yarım bardak suya ekleyeceğiniz 2 çorba kaşığı elma sirkesi ve 2 çay kaşığı karbonat ile elde edeceğiniz karışımda diş fırçanızı 30 dakika kadar bekletebilirsiniz.
Sirkede yer alan asidin dişlerinize zarar vermemesi için fırçanızı kullanmadan önce iyice durulayın.

25. Dişleri Beyazlatmakta Kullanılmaktadır

Elma sirkesinin asidik özelliği nedeni ile diş lekelerinin çıkarılmasında kullanıldığı da olmaktadır. Bunun için pamuklu çubuğu elma sirkesine batırarak dişlerinizi hafifçe ovabilirsiniz. Kısa vadede değil ancak uzun vadede etki edebilmektedir. Ancak çok da tavsiye edilebilecek bir yöntem olduğu söylenemez. Çünkü sirkede yer alan asit diş minesine de zarar verebilmektedir. Eğer bu yöntemi kullanacaksanız, dişlerinizi ovduktan hemen sonra ağzınızı bol su ile durulamalısınız.

26. Akne Tedavisinde Kullanımı

Elma sirkesinin su ile seyreltilerek düşük miktarlarla sivilceler üzerine sürülmesinin sivilcelerden kurtulmanın etkili bir yolu olduğu söyleniyor. Bununla birlikte, elma sirkesinin asidik yapısının cilde zarar verebileceği ve bu nedenle kesinlikle seyreltilmesi gerektiği unutulmamalıdır.

27. Siğillere Karşı da Kullanılabilir

Elma sirkesinin, sivilcelerde olduğu şekilde siğillerden kurtulmak için de etkili bir silah olduğu iddia edilir. Asidik yapısının ciltteki siğilleri gidermede etkili olduğu düşünülür.
Ancak, bu yöntem oldukça acı verici olabilmekte hatta lokal anestezi bile gerektirebilmektedir.

28. Doğal Deodorant Olarak Kullanımı

Koltuk altlarına seyreltilmiş elma sirkesi sürmenin, ticari olanlara karşı bir alternatif ve doğal bir yöntem olduğu iddia edilir. Yaygın bir şekilde kullanılmasına ve popülaritesinin artmasına rağmen etkisi kesin değildir.

29. Bulaşık Deterjanı Gibi Kullanılabilir

Elma sirkesini bulaşık deterjanı gibi kullanarak, bulaşıklarınızdaki bakterileri ortadan kaldırabilirsiniz. Bunun için insanların bir kısmı bulaşık suyuna elma sirkesi eklemektedir, kimi ise bulaşık makinesine.

30. Pirelerden Kurtulmak İçin Kullanılır

Eğer evcil bir hayvanınız varsa onu pirelerden korumak için için elma sirkesi kullanabilirsiniz.
Evcil hayvanınız üzerine birer ölçü elma sirkesi ve su karıştırarak püskürtmek, pireleri ondan uzak tutmaya yetecektir.

Sonuç

Elma sirkesi, bunların dışında daha pek çok şekilde kullanılabilmektedir. Bu haliyle bir gıda maddesinden çok daha fazlası haline gelmiş bir ev eşyasıdır.
Evinizin ve sizin bir çok sorununuza çözüm olabileceği gibi ucuzdur ve kolay bulunabilir.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.