1200 TL VE ÜZERİ ÜCRETSİZ KARGO FIRSATI!
HOŞ GELDİNİZ
Hızlı ve güvenli alışverişe giriş yapın!
HENÜZ ÜYE DEĞİL MİSİNİZ?
Kolayca üye olabilirsiniz.

Sıvı Deterjan Mı Yoksa Toz Deterjan Mı? Çamaşır Makinesi İçin Hangisi İyidir?

11-03-2023 03:34
Sıvı Deterjan Mı Yoksa Toz Deterjan Mı? Çamaşır Makinesi İçin Hangisi İyidir?
Çamaşır makineleri yıkama işlemini 50 sene öncesine göre çok fazla kolaylaştırdı. Ancak bu seferde yeni soruları sormaya başladık. Çamaşırlarınızın ilk günkü gibi kalmasını sağlamak için ne yapmalısınız? Renkli ve beyaz çamaşırları da ayırmalı mısınız? Veya en uygun yıkama programı seçimi nedir? Ancak tüm bu soruların cevapları da mükemmel temizliği sağlamak için yeterli değildir.

Çamaşırlarınızı yıkarken daima kendinize en iyisinin hangisi olduğunu sormaya başladık. Sıvı deterjan mı kullanmalısınız, toz deterjan mı? Yoksa tablet deterjan mı kullanmalısınız? Bu makalede araştırmalara dayanarak bu seçimlerin her birinin artılarını ve eksilerini tartıştık.
 

Çünkü çamaşır yıkama ve çamaşır makinelerinin verimini etkileyen bir diğer faktör de deterjanlardır. Kullandığınız deterjanın cinsi hem makinenizin durumunu hem de çamaşırlarınızın ömrünü etkileyecektir. Şu anda, toz ve sıvı deterjanlar en yaygın deterjan türleridir. O halde çamaşır makineniz için en iyi deterjan nasıl seçilir sorusunun cevabını gelin birlikte arayalım.

Toz Çamaşır Deterjanları Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Farklı deterjan türlerini gelin karşılaştırmaya başlayalım. İlk önce toz çamaşır deterjanı ile başlayacağız. Toz deterjanların birkaç avantajı vardır. Biri genellikle daha ucuzdur. İkincisi toz deterjan, yüksek pH'ından dolayı çamur veya kil için de çok iyidir. Toz çamaşır deterjanı aynı zamanda çok çevre dostudur. Genellikle geri dönüştürülmüş kutularda toz görürsünüz. Toz deterjanın diğer avantajı fazla leke varsa ve ön işlemden geçirmeniz gereken kirler varsa, çamaşırlarınızı ön işlemden geçirme içinde de kullanabilirsiniz.
 

Toz deterjanların en belirgin avantajı inatçı lekeleri çıkarma özelliği olarak bilinir. Bu nedenle çamura bulanmış formaları veya çim lekeli bahçe kıyafetler için toz deterjanları tercih etmelisiniz. Öte yandan, suyunuz kireçli ise toz deterjanlar hem çamaşırlarınız hem de makineniz için daha iyi bir seçimdir. Toz deterjanların bir diğer avantajı ise daha az renklendirici katkı maddesi içermesidir.

Toz deterjanların sıvı deterjanlara göre en büyük dezavantajı ise çözülmeden satılmasıdır. Yani sıvıların aksine suda çözünme işlemi sadece yıkama sırasında gerçekleşir. Bu, giysiler üzerinde birikintiler şeklinde deterjan kalıntılarının birikmesine neden olabilir. Özellikle düşük sıcaklıklarda yıkama yapıldığında ortaya çıkan bu durum, cilt tahrişi ve alerji gibi sorunları da beraberinde getirir.
 

Toz deterjanlarla ilgili en büyük zorluklardan biri, deterjanı koyarken veya saklarken nasıl kullandığınızdır. Dağıtıcıya koyarsanız ve soğuk yıkama kullanırsanız, deterjan birçok kez o dağıtıcı bölmesine sıkışabilir ve kalabilir. Tamamen durulanmaz çünkü o soğuk su ile yapışkanlaşır.

Öte yandan, toz deterjan kullanıldığında çoğu çamaşır makinesinin köşelerinde ve çatlaklarında deterjan kalıntıları oluşur. Zamanla bu, makinenin performansını etkileyebilir.
Toz deterjan kullanmak istiyorsanız bir ipucu, normalde ne tür çamaşır makinesi kullandığınıza bakın. Önden yüklemeli çamaşır makineniz varsa toz deterjan çamaşırları doğru devir süresinde doğru miktarda durular. Üstten yüklemeli bir çamaşır makineniz varsa sabunu çamaşırlarınıza döktünüz, tam durulamıyorsa diyelim soğuk su kullandınız sabun ayrışmaz. Giysilerinizde lekeleri hala görebilirsiniz.

Sıvı Deterjanların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Sıvı deterjanın pek çok avantajı vardır. Her şeyden önce sıvı formdadır. Yani daha fazla su içerdiği anlamına gelir. Bu da çamaşır makinenizin her yerine ve özellikle temizleyici bölümlerine girip yapışmayacağı anlamına gelir. Sıvı çamaşır deterjanları da diğer bazı deterjan türleri kadar ve durulamada da çamaşırlarınızdaki gres veya yağ lekelerini çıkarmada iyidir. Bunun birkaç artısı daha var. Giysilerin ön işlemi için çok iyidir. Çünkü herhangi bir şeyle karıştırmanıza gerek kalmaz ve sonunda elinizin altında sıvı deterjan olabilir.
 

Toz deterjan kullanma alışkanlığınız varsa toz deterjanın kumaş lifleri arasında kaldığını görebilirsiniz. Sıvı deterjanlar suda tamamen çözünerek bu sorunu ortadan kaldırır. Toz deterjanlara göre daha az kimyasal içerdiği için daha çevreci olma eğilimindedir.
Farklı bileşenlere sahip sıvı deterjanlar, özellikle yağ lekeleri gibi ağır kirlerde iyi çalıştıkları için çok yaygındır. Yağlı iş kıyafetleri topluyorsanız, kumaşın en derin liflerine kadar nüfuz edebilen sıvı deterjanlar kullanabilirsiniz. Sıvı deterjanların bu kadar sevilmesinin bir diğer nedeni de uygun şişelerde ve güzel kokularla satılıyor olmalarıdır.

Sıvı deterjanların biraz daha pahalı olmaları dışında büyük dezavantajları yoktur. Ancak çamaşır makinesinde sıvı deterjanlar kullanıldığında bazı koku sorunları yaşanabilir. Suyun kireçli veya sert olduğu bir bölgede yaşıyorsanız, sıvı deterjanların ve kireçli suyun içindeki sabun bileşeninin zamanla kötü koku oluşturacağını bilmelisiniz. Sıvı deterjanların dezavantajları ayrıca ağartıcı gibi ağartma maddelerinin etkinliğini sınırlamalarını içerir.
Sıvı deterjanın diğer dezavantajlarından bahsetmek gerekirse ilk olarak, çamaşır makinesine döktüğünüzde çok daha dağınıktır. Damlayabilir. Ambalajları her zaman plastik şişelerden yapılır. Bu nedenle geri dönüştürülmesi o kadar kolay değildir. Ve sıvı deterjanla ilgili bahsetmek istediğimiz son bir dezavantaj olarak, ihtiyacınız olan doğru deterjan miktarını abartmak veya hafife almak çok kolaydır. Bu nedenle bir anahtar ipucu kullandığınız çamaşır makinesine göre uygun dozajlama yapmaktır. Artık birçok çamaşır makinesinde kullanmanız gereken deterjan miktarını abartmamanızı veya hafife almamanızı sağlayan bazı akıllı dozajlama seçenekleri vardır.
 

Kapsül Deterjanların Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?

Üçüncü seçeneğimiz ise kapsül çamaşır deterjanları Peki, çamaşırlarınızı yıkamak için kullandığınızda kapsüllerin avantajları nelerdir? Her şeyden önce, deterjanınızı saklamanın en kolay ve basit yoludur. Ayrıca, dağınık olmayan önceden paketlenmiş halde geliyorlar. Atıyorsunuz ve kullanıyorsunuz. Ancak bunun dışında, kapsüllerin pek bir avantajı yoktur. Dezavantajı ise bu kapsüllerin hepsi tek boyutludur.
 

 
 
Eğer sık sık küçük yükler halinde çamaşır yıkıyorsanız çok fazla deterjan kullanmış olursunuz. Giysileriniz için iyi değildir. Pek çok olumsuz şey olabilir. Burada çare kapsül deterjan kullanıyorsanız çamaşırları büyük yükler halinde yıkamaktır. Öte yandan çok fazla çamaşır yükünüz varsa ve sadece bir kapsül kullanırsanız, yeterince deterjan kalmama ihtimali de vardır. Bu da kapsüllerin büyük bir dezavantajıdır. Kapsüllerin son bir dezavantajı, üçünün de yük başına en pahalı seçenek olmalarıdır. Markalar çoğu kullanıcı için sıvı deterjanı öneriyor. Ancak bu seçeneklerden herhangi biri işe yarayacaktır. Sadece talimatları takip ettiğinizden emin olun, doğru miktarları ölçün ve çamaşır makineniz için en iyi deterjanı seçin.  

Toz deterjan, sıvı deterjan veya kapsül deterjan. Çoğu kullanıcı iyi bir yıkama için çamaşır makinesine konulacak deterjan miktarına odaklansa da deterjanın türü çok daha önemlidir. Size en uygun deterjanı bulmak için öncelikle sıvı deterjan ile toz deterjan arasındaki farkları öğrenmelisiniz. Bu sayede önceliklerinizi belirleyebilir ve deterjan seçimlerinizde çok daha bilinçli olabilirsiniz.
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.